Снимка: Orkas, УикипедияПрезидентът на Беларус Александър Лукашенко днес откри на официална

...
Снимка: Orkas, УикипедияПрезидентът на Беларус Александър Лукашенко днес откри на официална
Коментари Харесай

Лукашенко: Беларус става ядрена държава

Снимка: Orkas, Уикипедия

Президентът на Беларус Александър Лукашенко през днешния ден откри на публична гала атомната електроцентрала БелАЕЦ, на която някои прилежащи страни се опълчват от съображения за сигурност, съобщи Ройтерс.

БелАЕЦ, намираща се край град Астравец, е издигната от съветската държавна компания Росатом и финансирана от Москва със заем от 10 милиарда $.

Тази седмица Литва изпрати до беларуското министерство на външните работи нота с апел да се спре стартирането в употреба на централата, построена единствено на 50 километра от литовската столица, защото съгласно Вилнюс тя не е безвредна и заплашва цяла Европа.

Това е исторически миг. Беларус става нуклеарна страна, съобщи Лукашенко, представен от локални медии. По думите му централата е нова стъпка към бъдещето, към подсигуряването на енергийната сигурност на страната, написа Българска телеграфна агенция.

Беларус включи първия енергоблок на АЕЦ-а в обединената си енергийна система по-рано тази седмица, което накара Литва да спре търговия с електрическа енергия със своята съседка.

В четвъртък Латвия заяви, че е възобновила вноса на сила от Русия към балтийските страни, който бе спрян поради опасения, че част от електричеството се създава в оборудването в Астравец.

Централата провокира различия и измежду беларусите, потърпевши доста от нуклеарната злополука в Чернобил през 1986 година.Церемонията по откриването се състоя на фона на всеобщи митинги и стачки след президентските избори в Беларус на 9 август, които съгласно опозицията са фалшифицирани.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР